Türkiye Selçuklu Devletinin Ordusu ve Devlet Yapısı 4487ndloginpopup
Türkiye Selçuklu Devletinin Ordusu ve Devlet Yapısı 4487ndloginpopup
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


www.gncturk.tk
 
AnasayfaLatest imagesGiriş yapKayıt Ol

 

 Türkiye Selçuklu Devletinin Ordusu ve Devlet Yapısı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
PhoßoSs
™Süper Moderatör™
™Süper Moderatör™
PhoßoSs


<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı : 152
<b>ND Lira</b> ND Lira : 321
<b>Rep Puanı</b> Rep Puanı : 1 <b>Yaş</b> Yaş : 28
<b>Nerden</b> Nerden : LüLeßurqaZ
<b>Meslek</b> Meslek : Öğrenci

Türkiye Selçuklu Devletinin Ordusu ve Devlet Yapısı Empty
MesajKonu: Türkiye Selçuklu Devletinin Ordusu ve Devlet Yapısı   Türkiye Selçuklu Devletinin Ordusu ve Devlet Yapısı Icon_minitimeÇarş. Mayıs 06, 2009 6:32 pm

Anadolu Selçuklularında devlet toprakları hanedanın ortak mülküydü. Sultan ülke topraklarını oğulları arasında paylaştırıyordu ve şehzadeler yönetimleri altındaki bölgelerde yarı bağımsız hareket ediyorlardı. Bu, Anadolu Selçuklu Devleti’ndeki taht kavgalarının ve şehzadelerin ayaklanmalarının önemli nedenlerinden biriydi. I. Gıyaseddin Keyhüsrev bu geleneğe son verdi ve merkezi yapıyı güçlendirdi. Sultan unvanıyla anılan Anadolu Selçuklu hükümdarları devletin ve ordunun başıydı. Merkezi devlet işleri Divan-ı Âli (Büyük Divan) adı verilen bir kurulda görüşülür ve karar bağlanırdı. Bu kurula vezirler başkanlık ederdi. Vezirden sonraki en yüksek devlet görevi, Niyabet-i saltanatlık makamıydı. Bu makama atanan saltanat naibi, yokluğunda sultana vekâlet ederdi. Öbür yüksek devlet görevlilerinden müstevfi, maliye işlerini yürütürdü. Pervane, divanın yaptığı atamalara ve dirliklerin (iktaların) dağıtım işlerine bakardı. Yazışmaları tuğracı yürütür, hukuk işlerine emir-i dâd bakar ve askerlik işleriyle beylerbeyi ilgilenirdi. Askeri davalara ise Kadı-i leşker bakardı.

Vilayetlerin yönetiminden sorumlu kişiye subaşı denirdi. Bir tür vali sayılan subaşı, kentin düzenini sağlar ve bölgedeki askerlere komutanlık ederlerdi. Ayrıca melik denen şehzadelerin yönettiği vilayetler vardı. Melikler doğrudan sultana bağlıydılar ve vilayet merkezinde Büyük Divan’a benzer bir divan kurarlardı. Anadolu Selçukluları, Bizans sınırlarına bir tür sabit öncü kuvvet olarak Türkmen boylarını yerleştirmişlerdi. Bu boyların beyleri sınır bölgelerinde, uçbeyliği denen yarı bağımsız beylikler kurmuşlardı.

Anadolu Selçukluları'nda devletin malı olan topraklar üçe ayrılırdı. Bunlara dirlik, vakıf ve mülk denirdi. Sultan dirlikleri, kendisi için asker besleyip yetiştirmeleri karşılığında Türkmen beylerine ve komutanlarına verirdi. Mülk denen topraklar üstün hizmetlerde bulunanlara gene sultan tarafından verilirdi. Vakıf araziler ise, han, hamam, medrese gibi kurumların giderlerinin karşılanması için ayrılmış topraklardı.

Selçuklu ordusu asıl olarak, beylerinin komutasında savaşa katılan Türkmenlere dayanıyordu. Dirlik sahiplerinin kendilerine verilen topraklarda besledikleri tımarlı sipahiler ve kapıkulu askerleri, savaş zamanında ordunun önemli bir parçasıydı. Tımarlı sipahiler subaşıların buyruğunda savaşa katılırdı. Kapıkulu askerleri, devlet tarafından çocuk yaşta alınıp eğitilen Türkler ve Hıristiyanlardan oluşuyordu.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Türkiye Selçuklu Devletinin Ordusu ve Devlet Yapısı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Türkiye Selçuklu Devletinin Tarihi
» Türkiye Selçuklu Devletinin Yıkılışı
» Türkiye Selçuklu Devletinin Padişahları
» Türkiye Selçuklu Devletinin Parlak Dönemleri
» Türkiye Selçuklu Devletinin Parlak Dönemleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Konu Anlatımları & Ödevler & Testler :: Tarih-
Buraya geçin: